11 Ocak 2008 Cuma

Oktay ustanın yemek tarifleri


Kestaneli Hindi
MALZEMELER
1 adet hindiYarım kilo kestane1 adet soğan2 yemek kaşığı tereyağıYeterince tuz ve karabiberHAZIRLANIŞI

Temizlenmiş, yıkanmış hindi büyükçe bir tencereye yerleştirilir ve orta hararetli ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmesine yakın tuz ve karabiber de eklenir. Pişen hindi bir kepçeyle tencereden çıkarılır. Diğer tarafta tereyağı eritilir. İnce kıyılmış soğanlar atılır, hafifçe çevrilir ve hindinin suyuna atılır. Ayıklanmış, yıkanmış ve kabukları çıkarılmış kestaneler de bu suya atılır. Kestaneler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Hindi bir fırın tepsisine konur. Etrafına, kalanı da içine olmak üzere kestaneler dizilir. Hindinin kalan suyundan 2 çay bardağı kadar su da konulup hindi iyice kızarıncaya kadar 180 derecede yarım saat kadar pişirilir.

Hindi Sultan

MALZEMELER
500 gr Hindi, alt but4 adet patates2 adet havuç5-6 adet arpacık soğanı6-8 adet mantar1 adet biber

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı soya sosu

200 gr krema

tuz, karabiber, kimyon, köri

HAZIRLANIŞI

Patates ve havucu kuşbaşı halinde doğrayın, soğanları soyun, mantarları dörde bölün. Yağı tencerede kızdırın. Hindi buttan doğradığınız parçaları yağda soteleyin. Havuç, mantar, patates ve soğanı ekleyin. Birkaç dakika çevirdikten sonra tuz, karabiber, kimyon, soya sosu ve köriyi ilave edin. Üzerini örtecek kadar su ekleyip pişirin. Ateşten aldıktan sonra üzerine kremayı ekleyip hemen servis yapın.

Hindi Eti Terbiyesi

MALZEMELER
100 gr SİRKE- Olduğu gibi ızgarada pişirin ve piştikten sonra tuzunu ayarlayın.lüU gr ZEYTİNYAĞ100 gr PORTAKAL SUYU1 kahve kaşığı HARDAL1 kahve kaşığı KETÇAP

1 kahve kaşığı PUL BİBER

1 kahve kaşığı KEKİK

HAZIRLANIŞI

- Etleri harmanlayıp 18 - 24 saat süreyle buz dolabında bırakın

Rulo Muzlu Pasta

Malzemeler:
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta (sarılar ve beyazlar ayrı kaplarda)
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
krema malzemeleri:
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
4,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
kakaolu isterseniz; 1-2 kaşık kakao
1,5-2 muz
hindistan cevizi
isterseniz dövülmüş ceviz

Yapılışı:
kekin hazırlanması:4 yemek kaşığı toz şeker ile 4 yumurtanın sarısını mikserle çırpın. ayrı bir kapta 4 yemek kaşığı un ile 1 paket kabartma tozunu karıştırın. bir başka kapta 4 yumurtanın beyazını köpükler oluşana kadar çırpın. yumurta beyazlarını şekerli yumurta sarılarına yavaş yavaş ilave edin. unu da azar azar ekleyerek yavaşça çırpın. karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayın. (karışım çok azmış gibi gelebilir ama merak etmeyin bir yemek kaşığı yardımıyla yağlı kağıdın tamamına karışımı yayın.) önceden ısıtılmış 170C fırında kekin üzeri kızarana kadar pişirin. (bu işlem kısa sürede olduğu için keki bırakıp gitmeyin.) kek pişince fırından çıkarıp hala sıcakken yağlı kağıt yardımıyla gevşek bir rulo yapın ve sardığınız yağlı kağıdın üzerine ıslak bir mutfak bezi yayarak keki dinlendirin. (çok sıkı sararsanız kek yırtılır)

kremanın hazırlanması:3 yemek kaşığı unu, 4,5 yemek kaşığı toz şekeri, 2 yumurtayı ve kullanıyorsanız 1-2 kaşık kakaoyu küçük boy tencerede karıştırın. soğuk sütü üzerine yavaş yavaş ekleyin. devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirin. oda sıcaklığında ara sıra karıştırarak hafif ılınmasını sağlayın. (çok soğuk olmasın) ılınınca ruloyu açın. üzerine bolca kremadan sürün. (yaklaşık üçte ikisini içine sürmelisiniz)kekin genişliğine göre ortaya 1,5 veya 2 muzu uzunlamasına koyun ve keki iki defada rulo haline getirin. (krema yanlardan taşacak, kaşıkla alıp üzerine sürün) rulonun etrafına kremadan sürün.üzerine isteğe göre dövülmüş ceviz yada antep fistigi ve hindistan cevizi serperek buz dolabinda dondurun servise almadan once..Afiyet olsun…

Mercimek Çorbası

Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı Mercimek
5 su bardağı su
2 soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı Salça
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tablet tavuk suyu
1 yemek kaşığı kuru nane
tuz

Yapılışı:Çorbamızı düdüklü tencerede pişireceğiz.Çabuk ve lezzetli bir çorba bu.Tencerimize yağı dökün. Ardından doğranmış soğanı kayun ve kavurun.Yıkamış olduğumuz mercimeği,tavuk tableti,kırmızıtoz biber ,salça,az tuz ve en önemlisi kurultulmuş naneyi (çorbanızın lezzeti) koyun 10 dk pişirin.Pişen mercimeği süzün.Servis edrken Üzerini taze nane yapraklarıyla süsüleyilirsiniz.Afiyet olsun…

Kolay Su Böreği

Malzemeler:
-5 adet Yufka
-5 adet Yumurta
-1 su bardağı Sıvı Yağ
-1 su bardağı Su
İçi için;
-150 gr Beyaz Peynir
- Maydanoz

Yapılışı:Derince bir kap içinde yumurtaları, sıvıyağı ve suyu iyice çırpın. Bu karışımın içine parçalara bölmüş olduğunuz yufkaları batırın. Yufkaları tepsiye yaydıktan sonra aralarına rendenmiş peynir ve kıyılmış maydanoz karışımından serpip, üzerlerine yeniden yufka serin. Yufkalar ve iç malzemesi bitinceye kadar bu işlemi yapın. Yalancı su böreğini 200 derece ısıda pişmeye bırakın.

KıŞ TÜRLÜSÜ (ZEYTINYAĞLı)

MALZEMELER2 adet havuç2 adet kereviz1 adet patates½ kilo yer elması1 yemek kaşığı pirinç1 çay bardağı zeytinyağı1 adet kesme şeker1 adet soğanyeteri kadar tuzHAZIRLANIŞITencereye halka halka doğranmış soğanlar, yıkanıp ayıklanmış ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış havuç, iri küpler halinde kesilmiş kereviz (yaprakları ile beraber) ve yer elması konur. Üzerine yıkanıp ayıklanmış pirinç serpiştirilir, şeker ve zeytinyağ ilave edilir. Yeterince tuzda eklenerek ateşe konur. Bir çay bardağı su ilave edilip 20 dakika kadar pişirilir.Afiyet olsun….

Brüksel Lahana Salatası

MALZEMELER2 adet havuç1 adet kabak10 adet brüksel lahanası100 gram tam yağlı tuzlu beyaz peynir4 adet büyük diş sarmısakZeytinyağıHAZIRLANIŞIBrüksel lahanaları temizlenir, çok yumuşamayacak şekilde haşlanır. Diğer tarafta havuç ve kabaklar boyuna ince ince (jülyen) kesilir. Tavaya zeytinyağı konulur ve kızdırılır, önce havuçlar atılır, birkaç dakika çevrilir, ardından kabaklar atılır. Çatalla ara sıra yumuşaklıkları kontrol edilir, istenen kıvama gelince, minik parçalara bölünmüş sarmısaklar içine atılır. Haşlanmış brüksel lahanaları ikiye bölünerek tavaya eklenir. Çatalla ezmiş olduğumuz beyaz peynir sebzelerle karıştırılır ve birkaç dakika tahta kaşıkla çevrilerek erimesi sağlanır. Sıcak olarak servis yapılır.Salata, meze veya aperatif olarak yenilebilir.Afiyet olsun…

Havuçlu Toplar

Malzemeler:
- 2 su bardağı havuç rendesi
- 20 adet bisküvi
- 5 çorba kş Hindistan cevizi rendesi
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su

Yapılışı:Havuçları toz şekerle ve suyla pişiriyoruz. Bisküvileri iyice ufalıyoruz.(toz haline gelinceye kadar) Pişen havuçları bisküviyle karıştırıyoruz. Şekil verip Hindistan cevizine buluyoruz.

Fırında Kıymalı Patates

Malzemeler:
-4 kaşık margarin
-1 orta boy soğan
-700 gr koyun kıyma
-4/5 su bardağı et suyu
-3 adet yumurta sarısı
-700 gr civarında patates püresi

Yapılışı:Soğanları ince şekilde kıyın. Bir yanda da etsuyunu bir taşım kaynatın. Başka bir tencerenin içine 3 kaşık margarini eritin yağ kızınca soğanları ilave edip hafif örseleyin sonra kıymayı da katıp sık sık karıştırarak birkaç dakika kavurun. Sıcak olarak etsuyunu ilave edin. Tencerede ki malzemeyi 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Sonra derince bir fırın kabına tenceredeki pişmiş soğanlı kıymayı yayın. Yumurta sarılarını patates püresine katıp karıştırın. Bu püreyi sıkma torbasına doldurup kıymanın üzerini tamamen örtecek şekilde sıkın. Üzerine kalan eritilmiş 2 kaşık margarini sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına sürün. Pürenin üzeri kızarıp yer yer kahverengi lekelere benzemiş altın sarısı bir renk alıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra üçgen parçalar halinde kesin. Sıcak servis yapın.

Cevizli Browni

Malzemeler:
1 su bardağı un
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı kakao
80 gr bitter çikolata
4 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı toz şeker

Yapılışı:Çikolatayla yağı bir kapta eritip şeker ve yumurtanın konulduğu kaba döküp çırpıyoruz.Sonra içine tuz,un,ceviz,kabartma tozu koyup çırpıyoruz ve yağlayıp unladığımız tepsimize döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim.Afiyet olsun…alinde kesin. Sıcak servis yapın.


Güveçte Bulgur Pilavı



MALZEMELER:
2 adet kuzu incik3 su b.bulgur1 soğan 1 çorba k.tereyağı1 çorba k.salça2 domates2 biber2 diş sarımsaksıvıyağtuzkarabiberHAZIRLANIŞI:önce kuzu incikleri düdüklüde haşlayıp kemiklerinden ayırın.Diğer tarafta soğan,sarımsağı sıvı yağda soteleyin. 1 biber vedomatesi küp doğrayarak ilave edin. üzerine bulguru koyup kavurun. Üzerine etsuyu ilave edin.etin kemiklerini de içineekleyin. suyunu çekince üzerine kalan biber ve domatesi halka halka doğrayın. ayırdığınız etlerive bir çorba kaşığı tereyağını ilave ederek fırında etleri kızaranakadar pişirin.bu pilavı yemeye doyamıyacaksınız.

Hiç yorum yok: