23 Ocak 2008 Çarşamba

Elmalı Milföy Pasta

(4 Kişilik)




Malzemeler

250 gr Milföy Hamuru
1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
60 gr Bademezmesi, Şeker
3 Çorba Kaşığı Kanyak
5 Çorba Kaşığı Kıyılmış Ceviz İçi
4 Elma
1/2 Su Bardağı Süt Kreması
50 gr Bal
3 Yumurta Sarısı
2 Çorba Kaşığı Kayısı Reçeli
Tarçın


Tarifi

Dondurulmuş milföy hamuru kullanıyorsanız açılmasını bekleyin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Fırın tepsisini hafifçe yağlayın. Elmaların çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Üzerine limon suyu gezdirin.
Bademezmesi, kanyak ve ceviz içini karıştırıp yoğurun. Milföy hamurlarını üstüste yerleştirip 3 mm inceliğinde açın. Hamurdan 14 cm çapında yuvarlak 4 parça çıkarın. Hamurları fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine bademezmeli karışımdan sürün. Elma dilimlerini bademezmesinin üzerine yerleştirip tarçın ve şeker serpin. Fırında 15 dakika kadar pişirin.
Bir kasede süt kreması, bal, yumurta sarısı, tarçın ve kalan kanyağı benmari usulü karıştırın. Kaseyi soğuk su ile dolu bir başka kaba alıp soğuyuncaya kadar karıştırmaya devam edin.
Elmalı pastaların üzerine kayısı reçeli sürün. Elmalı pastaları tarçınlı krema eşliğinde servis yapın.

alıntı

yeni dünya kebabı


Gereçler:1/2 kg kıyma,
1/2 kg. yeni dünya,Tuz,
karabiber.

Yapılışı:Kıyma, tuz ve karabiber biraz su ilavesiyle yoğrulur. Etten ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak köfteler yapılır. Yeni dünyaların iri olanı seçilir ve ortadan kesilerek çekirdekleri çıkarılır. šişe bir köfte, bir yenidünya saplanır, mangalda pişirilir ve sıcak sıcak servis yapılır.


alıntı

kuzu kapama

MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 95 dk.Kaç Kişilik 6Yöntem 6 Parça kemikli kuzu kol
8-10 Adet arpacık soğan
8 Adet taze soğan
1 Adet havuç
Yarım demet dereotu
6 Adet marul yaprağı
Tuz

Hazırlanışı
  • Eti tencereye yerleştirin.
  • Suyunu salıp, çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.
  • Arpacık soğanları soyup ete ilave edin ve 1 saat daha pişirin.
  • Havuç, taze soğan ve dereotunu yıkayıp doğrayın.
  • Ete, tuz ve sebzeleri ilave edip 20 dakika daha pişirin.
  • Arpacık soğanları yemeğin içinden alıp, sonra kullanmak üzere ayırın.
  • Maruk yapraklarını yıkayıp haşalyın.
  • Düz bir zemine yayıp, pişirdiğiniz etli karışımı yapraklara paylaştırın ve sarın.
  • Ayırdığınız arpacık soğanla birlikte sıcak olarak servis yapın.

    alıntı

hindi dolması



Gereçler:1 hindi ( 5 kg ağırlıkta)
2 baş soğan
1 baş havuç
1 tatlı kaşığı tane karabiber
2 yemek kaşığı tuz
İç pilav:
1 kg pirinç
2 büyük soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı sıvıyağ2 yemek kaşığı fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tepeleme yemek kaşığı tozşeker
Tuz-karabiber-tarçın-bahar
1 demet dereotu
1,5 lt hindi suyu ( Fazla yağı alınmış)
500 gr kestane
Yapılışı:1. Tüyleri ve içi temizlenmiş hindiyi önce alazlayın. Bacaklarını gerisine geçirip içini ve dışını iyice yıkayın. Katısını, ciğerini içine koyup bol suyla ateşe oturtun. Dörde bölümüş soğan, havuç, tuz ve karabiber katıp önce hızlı sonra yavaş ateşte etler yumuşayana dek pişirin.
2. Pişen hindiyi bir fırın tepsisine alın; içinden katısını ve ciğerini çıkartın. Hindinin üzerine 1 limon suyu ve 1 tatlı kaşığı şeker karışımından sürün.
3. Pirinci önce yıkayın sonra da sıcakca suyla 30 dk bekletin. Soğanları incecik doğrayıp fıstıklarla beraber tereyağı ve sıvıyağda hafifçe kavurun. Sonra süzülmüş pirinci katıp 5-10 dakika daha karıştırarak kavurun.
4. Kestanelerin kabuklarını çizip tavada veya fırında kızartarak dış ve iç kabuklarını çıkartın.
5. Kavurduğunuz pirince tuz, karabiber, tarçın, bahar, şeker, yıkanmış kuşüzümü, kestane ve 1,5 lt hindi suyu koyup, önce hızlı sonra yavaş ateşte, suyunu çektirin. Kıyılmış dereotu katıp, üstü kapalı olarak 15-20 dk demlendirin.
6. Hindiyi fırında çevirerek kızartın. Sonra büyük bir tepsiye alın; çevresine iç pilav koyun. Hindinin boynunu ve ayaklarını süslü kağıt veya folyoyla süsleyin. Hindiyi dilimler halinde kesin ve pilavla birlikte servis yapın.

alıntı

hamsili pilav



Gereçler:
1 KG HAMSİ (AYIKLANMIS)
500 GR PİRİNÇ
2 ORTA BOY SOĞAN
KUŞ ÜZÜMÜ
DOLMALIK FISTIK MAYDONOZ
KIRMIZI PUL BİBER
KARABİBER
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
50 GR TEREYAĞ
1 SU BARDAĞI SU

Yapılışı:SERVİS TEPSİSİNİ ÖNCE YAĞLAYALIM.SONRA AYIKLANMIŞ HAMSİLERİ TEPSİNİN ORTASINDAN BASLAYARAK KENARLARDA DAHİL OLMAK ÜZERE GÜNEŞ BİÇİMİNDE DİZELİM.YALNIZ HAMSİNİN SIRTI TEPSİYE GELECEK.TAMAMLANDIKTAN SONRA SOĞANI İNCE İNCE DOĞRUYORUZ VE HAFİF PEMBELEŞİNCEYE KADAR KAVURUYORUZ.YIKANMIŞ PİRİNCİ,BAHARAT,ÜZÜM,FISTIK,BİR MİKTAR HAMSİ VE SUYU İLAVE EDEREK HAFİF ATEŞTE PİŞİRİYORUZ.PİŞEN PİLAVI TEPSİYE DİZİLEN HAMSİNİN ORTASINA YAYIYORUZ VE PİLAVIN ÜSTÜNÜDE KALAN HAMSİLER İLE KAPATIYORUZ.ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180-200 DERECELİ FIRINDA HAMSİLER PEMBELEŞİNCEYE KADAR KIZARTIYORUZ.

AFİYET OLSUN.

Servis Önerileri: HAMSİLE SIK ARALIKLARLA DİZİLİRSE DAHA HOŞ BİR GÖRÜNTÜ OLUR ÇÜNKÜ PİŞEN HAMSİLER UFALIYOR VE BİRBİRİNDEN AYRILIYOR.


alıntı

Sebzeli Rulo Et

MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 45 dk.Kaç Kişilik 4Yöntem 4 İnce dilim dana biftek
4 Dilim pastırma
1 Çorba kaşığı sirke
1-2 Dal taze soğan
1 Paket brüksel lahanası
5-6 Adet arpacık soğan
8 Adet taze patates
4 Diş sarımsak
1-2 Kepçe sıcak su
6 Çorba kaşığı sıvıyağ
1 Çay kaşığı kekik
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
  • Sarımsakları ezip 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber ve kekikle karıştırın.
  • Biftekleri bu karışımda 15 dakika bekletip süzün.
  • Her bifteğin üzerine 1 dilim pastırma yerleştirip rulo şeklinde sarın ve ortasından kürdanla sabitleyin.
  • Tavada 3 çorba kaşığı sıvıyağı kızdırın.
  • Rulo etleri ekleyip, çevirerek her tarafını kızartın.
  • Sirke ilave edip, ateşten alın.
  • Taze soğanların yeşil kısımlarını yıkayın.
  • Etleri delikli kepçe ile tavadan alıp, taze soğanla bağlayın ve kürdanları çıkartın.
  • Brüksel lahanası ve arpacık soğanları temizleyin.
  • Diri kalacak şekilde haşlayıp suyunu süzün.
  • Patatesleri soyup yıkayın.
  • İri parçalar haline doğrayıp diri kıvamda haşlayın ve suyunu süzün.
  • Tüm sebzeleri kalan 1 çorba kaşığı sıvıyağda sote edin.
  • Rulo etleri sebzelerin arasına yerleştirin.
  • Sıcak suyu ilave edip, tuz ve karabiber serpin.
  • Kapağı kapalı olarak suyunu hafif çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.
  • NOT : Brüksel lahanasını kolayca ayıklamak için sert sap kısımlarını bıçakla kesip dış yapraklarını elinizle soyun.
  • Akan suyun altında yıkayıp süzün.

    alıntı

Kuzu Tandır

MalzemelerMutfak Zorluk 1Süre 30 dk.Kaç Kişilik 6Yöntem 800 Gr kuzu kol
2 Adet domates
2 Adet havuç
2 Adet kuru soğan
1 Demet maydanoz sapı
2 Adet sivribiber
1 Çay bardağı etsuyu
Ayçiçek yağı
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı
  • Ön hazırlık olarak domateslerin, soğanların ve havuçların kabuklarını soyun.
  • Geniş bir fırın tepsisinin içine kuzu budunu, soğanları, havuçları, domatesleri, sivribiberi ve maydanoz saplarını yerleştirin.
  • Tuz ve karabiber serpip ayçiçek yağını gezdirin.
  • Tepsiyi 200 dereceli fırına koyun ve et yumuşayana dek pişirin.
  • Tepside bulunan sebzeleri ayırarak, hepsini mikserden geçirin.
  • 1 çay bardağı etsuyunu ekleyerek püre haline getirin.
  • Servis tabağına püreyi ve eti yerleştirip servis yapın


    alıntı

kuzu budu sarması

MalzemelerMutfak Zorluk 3Süre 120 dk.Kaç Kişilik 4Yöntem 1 Adet kuzu budu
1 Tatlı kaşığı biberiye
1 Adet soğan
1 Kahve fincanı mısırözü yağı
1 Çay bardağı iri çekilmiş ceviziçi
3 Adet haşlanmış havuç
Tuz, karabiber
Bağlamak için : Pamuk ipliği

Sosu için :
1 Kahve fincanı mısırözü yağı
3 Diş sarmısak
1 Çorba kaşığı salça
1 Kahve fincanı sirke
1 Çay bardağı su
Yeterince tuz ve karabiber

Hazırlanışı
  • Kuzu budunu kemiğinden sıyırıp bütün olarak açın.
  • Soğanı rendeleyin, tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı biberiye ve 1 Kahve fincanı mısırözü yağını karıştırıp etin üzerine sürün.
  • Etin üzerine bıçakla çeltikler atın.
  • Etin bir kenarına ceviz içini, dilimlenmiş havucu koyun ve rulo şeklinde sarın.
  • İple her yerinden sıkıca bağlayın.
  • Hafif yağlı tencerede 4-5 dakika ön pişirme yapın.
  • Sürekli çevirerek ruloyo hafif kızartın.
  • Bu arada pişirme sosu için tavaya mısırözü yağını alın.
  • Salça dövülmüş sarmısak, 1 Kahve fincanı sirke, su, tuz ve karabiber ilave edip bir taşım kaynatın.
  • Kuzu rulosunu yağlanmış bir fırın kabına alın ve hazırladığınız sosu üzerine gezdirin.
  • Kızgın fırında yaklaşık 90 dakika tutun.
  • Et pişerken kurumaması için sosundan kaşıkla alıp üzerine gezdirin.
  • Dilimleyerek servis yapın.


    alıntı

Kaburga Dolması

MalzemelerMutfak Zorluk 3Süre 35 dk.Kaç Kişilik 16Yöntem 1 Adet kuzu kaburgası (2.200 gr)
1 Adet kuzu böbrek
50 gr karaciğer
2 Su bardağı pirinç
3 Çorba kaşığı çam fıstığı
4 Çorba kaşığı margarin
2.5 Çorba kaşığı kuş üzümü
1 Tatlı kaşığı karabiber
3.5 Yemek kaşığı tuz
12 Su bardağı su
1.5 Yemek kaşığı yoğurt
Kaburganın pişme süresi : 2 saat

Hazırlanışı
  • Kaburga kemiği ile derialtı dokusunu birbirinden ayırarak bir cep açın.
  • Pirinci bol suda yıkayıp süzün.
  • Ciğer ve böbreği yıkayıp zarlarını soyun.
  • Küçük küpler halinde doğrayın
  • 3 Yemek kaşığı margarini eritip çam fıstığını ekleyin ve sararıncaya kadar kadar kavurun.
  • Ciğer ve böbrekleri ilave edip, sote edin.
  • Pirinci ekleyip birkaç kez karıştırın.
  • Kuşüzümü, biraz tuz ve karabiber ilave edip tekrar karıştırın.
  • Hazırladığınız iç pilavı kuzu kaburgası üzerinde açtığınız cebe doldurun.
  • Mutfak ipiyle dikerek cep ağzını kapatın.
  • Kaburganın sığabileceği bir tencereye suyu doldurup kalan tuzu ekleyin.
  • Kaburgayı yerleştirip ağzı kapalı olarak kısık ateşte 2 saat pişirin.
  • Kaburgayı fırın tepsisine yerleştirin.
  • Kalan 1 yemek kaşığı margarini ayrı bir kapta eritip, yoğurtla karıştırın.
  • Etin üzerine sürüp, önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kızartın.
  • Sıcak olarak servis yapın.

    alıntı

kaşarlı mantar dolması



Gereçler:16 iri mantar
100 gr. jambon
150 gr. yoğurt
50 gr. domatesli, çeşnili veya karabiberli kaşar peyniri
3 yemek kaşığı mayonez
100 gr. havuç
100 gr. kereviz1 soğan
2 diş sarmısak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Yapılışı:Mantarların kopardığınız saplarını ince ince kıyın. Yine ince doğranmış kereviz, havuç ve soğanı 2 yemek kaşığı yağda kavurun, tuz karabiber serpin. Daha sonra mantar saplarını, sarmısak, jambon ve kaşarı ekleyin. Mantarlara fırçayla sıvıyağ sürüp içlerine bu karışımı yerleştirin. Sıcak fırında 10-12 dk. pişirin. Yoğurt ve mayonezi karıştırıp tuz, karabiber ve kırmızı biber ilavesiyle mantarların yanında servise sunun.

alıntı

sebzeli tavuk çorbası

Malzemeler:
1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 küçük havuç
1 küçük kabak
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
* Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın. Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun. Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. * Biber, havuç ve kabağı temizleyin. Biberleri kıyın. Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın. Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
alıntı

kadın budu köfte tarifi

Malzemeler :

500 gr YĞSIZ KOYUN veya DANA KIYMASI
50 gr PİRİNÇ
3 adet YUMURTA ve 1 adet YUMURTANIN AKI
100 gr SOĞAN (Ortaboy 1 adet )
1/2 demet MAYDANOZ
TUZ
KARABİBER
KIZARTMA YAĞI
UN


Yapılışı :

Pirinç haşlanır ve süzülür.Soğan yemeklik olarak doğranır ve tavaya çok az miktarda sıvı yağ konarak öldürülür. Üzerine kıymanın yarısı ilave edilerek orta derecede kavrulur.Yağı tamamen süzülerek bir yayvan kaba aktarılır. İçine pirinç, 3 yumurtanın sarısı ile 2 yumurta akı ve ince kıyılmiş maydanoz ilave edilerek tuzu, biberi ayarlanıp çiğ olarak kalan 250 gr kıyma da konulduktan sonra 6 dakika kadar yoğurulur. Önemli olan melzemenin birbiriyle iyice özdeşmesidir (.Bazı yörelerimizde kekik - kimyon ve ince kıyım ceviz konulmasına rağmen eski Türk mutfağında tavsiye edilmez ). Hazırlanan harçtan irice ve yassı oval şekilli hazırlanan köfteler önce una bulanır . Bir kase içinde bir yumurta ile diğer bir yumurtanın akı iyice çırpılarak unlanmış köfteler içine iyice batırılır. En son olarak da yeniden una batırılarak tavada iyice kızdırılan zeytin yağında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. Bu şekilde iki yumurta akının kullanılması köftelerin bol saçaklı olmasını sağlar. Tavadan çıkarılan köfteler bir kağıt havlu üzerinde bir dakika kadar bekletilirse fazla yağı alınmış olur. Köftelerin üzerine birkaç damla limon damlatılıp maydanoz la süsnerek servis edilir.

alıntı

garnitür hazırlarken

Izgaraların yanında servis yapacağınız garnitürleri hem göz hem de damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlamak istiyorsanız, önerilerimize bir göz atın.
Patatesleri kabuklarını soyarak haşladıktan sonra halka halka dilimleyin ve üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirip kekik ve tuz ekin. Daha sonra fırınlayın.

Hazırladığınız salatanın içine bir miktar haşlanmış makarna eklediğinizde hem daha doyurucu, hem de daha zengin bir görünüm elde edeceğinizi unutmayın.

Ketçap, hardal, sarmısak, mayonez ve bir miktar doğranmış maydanozla ızgaranın yanında ikram edilmek üzere nefis bir sos hazırlamak mümkün.

Garnitürde kullandığınız sebzeleri önce tereyağında çevirip daha sonra çok az suyla haşlarsanız hem lezzetli hem de diri bir görünüm kazandıklarını göreceksiniz.

bayanları yakından ilgilendiren ev için püf noktalar

Kadınların ev hayatı için yararlanacakları püfnoktalar.

* Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

* Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

* Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.

* Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

* Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

* Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.

* Balığı seçerken son derece dikkatli olmalısınız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.

* Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.

* Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.

* Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

* Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

* Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin.

* Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

* Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

* Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

* Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

* Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.

* Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

* Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

* Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.

* Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.

* Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.

* Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.

* Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun.

* Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

* Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin.

* Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.

* Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.

*

Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.



YEMEK YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER

* Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

* Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

* Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

* Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

* Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

* Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

* Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

* Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.

* Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.

* Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir İğne ile deliniz.

* Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu Tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.

* Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.

* Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.

* Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi de güzel olacaktır.

* Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.

* Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.

* Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.

* Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.

* Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.

* Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.

* Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.

* Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.

* Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.

* Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.

* Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.

* Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.

* Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.

* Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.

* Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.

* Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.

* Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.

* Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.

* Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.

* Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.

* Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın.

* Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.

* Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.

* Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.

* Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.

* Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.

* Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.

* Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.

* Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.

* Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.

TEMİZLİK YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER

# Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

# Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.

# Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

# Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

# Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

# Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.

# Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir.

# Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

# Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

# Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.

# Pisirirken tencerenin dibi tuttuysa bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

LEKELERİ KOLAYCA ÇIKARIN

# Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

# Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.

# Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün.

# Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

# Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

# Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

# Masa örtüsü üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.

# Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.

# Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın.

# Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin.

# Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

İSTENMEYEN KOKULARDAN KOLAYCA KURTULUN

# Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.

# Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.

# Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.

# Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

# Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

# Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

# Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

# Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.

# Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.

# Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.

# Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.

# Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.

# Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.

# Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.

# Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.

# Elden sarımsak-soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır.


HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK PÜF NOKTALARI


Limon Suyu: Limon sert ve suyu zor çıkıyorsa, kesmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırıp sonra kesmek gerekir. O zaman suyunun daha kolay çıktığını göreceksiniz.


Rutubet: Normal odada bile tuzluk rutubetlenir, dökülmesi zorlaşır, delikleri tıkanır. Bunu önlemek için tuzluğun içine birkaç pirinç tanesi atın, bütün rutubeti emecektir. Arada bir de değiştirmeyi unutmayın.


Çöp Kutusu Kokusu: Mutfağınızdaki çöp kutusunun pis kokusundan kurtulmak için koku giderici olarak tuvaletlerde kullandığınız ernetlerden yararlanabilirsiniz. Çöpleri naylon torbayla koymayı alışkanlık haline getirin. Erneti çöp kutusunun dibine yerleştirip üzerine naylon torbayı koyun.


Sıcak İçecekler: Camdan yapılmış bir kaba sıcak sıvı dökecekseniz, kabın kırılmaması için önlem almanız gerekir. Sıcak içeceği içine dökmeden önce kaba küçük bir kaşık koyun. Kabı ıslak bir bezin üzerine koyun, sonra doldurun.


Yumurtanın Çatlamaması İçin: Rafadan yumurtaları pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız, çatlamaları önlerseniz.

Doğranmış Soğanların Saklanması: Doğranmış soğanları ağzı kapalı bir kavanoza doldurarak buzdolabında birkaç gün saklayabilirisiniz.

Buzdolabı: Yemekleriniz iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Çok doldurmayın. Tıka basa doldurulmuş bir dolapta soğuk hava yer değiştiremez. Buzdolabının arkasını duvara fazla yaklaştırmayın. Havanın dolaşabilmesi için yeterli mesafe olması gerekir.

ET HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER:


# Eti kaynamış suya atın. Hem tadı güzel olur hem de et suyu arı kalır. Et suyuna biraz baharat ekleyip çorba yerine sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Eti haşlarken bırakın köpürdükçe köpürsün. Acılığı azalır.
# Et yemeğinizi bir gün önceden hazırlayın. Pişirdikten sonra bekletin. Ertesi gün etsuyunun yağları daha çabuk çözlülür.
# Patatesle eti ayrı tencerelerde (ikisi de tuzlu suda) haşlayın. Çünkü patates et suyunu bulandırır.
# Eti dostlarından ayırmayın. İri deniz tuzu, değirmen karabiberi, kornişon, halka soğanlar, asortik hardal ve turşu. Yanında da taze köy ekmeği...
# Kemikli eti ayrı pişirin. Tencerede çok az et suyunda haşlayın veya alüminyum folyoya sarıp fırına verin. Böylece et kemikten ayrılmaz. Kızarmış ekmekle ve bol tuzla tadın.

DÜDÜKLÜ TENCEREDE PİŞİRME SÜRELERİ:

MALZEME DAKİKA

Kuru Fasulye (Islatılmamış) 30-45
Dana Dil 45-60
Nohut (Islatılmamış) 30-45
Patates (Kabuklu) 10
Yeşil Mercimek (Islatılmamış) 20
Patates (Soyulmuş) 5
Kırmızı Mercimek (Islatılmamış) 3
Enginar 8
Buğday (Salata İçin) 10
Kereviz (Bütün) 10-15
Buğday (Çorba İçin) 20
Kereviz (Doğranmış) 6
Pirinç 6-8
Bezelye 5
Tavuk (Bütün) 15
Havuç 8-10
Tavuk (Parçalanmış) 10
Pancar 10
Hindi (Parçalanmış) 30
Yaprak Sarması 10
Dana Biftek 10
Sebze Çorbası 8
Dana Haşlama (Bütün) 30
Balık (Beyaz Etli) 3
Tas Kebabı 10


alıntı

yiyeceklerdeki kaloriler

sebzeler(100gr)
Ispanak 26
domates 22
mantar 28
kuru soğan 38
bezelye 84
patates(haşlanmış) 76
salatalık 15
patates(kızarmış) 280
patates cipsi 568
fasulye 32
lahana 24
karnıbahar 27
kereviz 40
taze mısır 96
biber 22
pancar 43
turp 19
pırasa 52
marul 14
maydanoz 44
enginar 53
patlıcan 25

et ürünleri(100gr)
tavuk 215
kuzu pirzola 263
ördek 404
hindi 160
dana eti 223
domuz pirzola 513
biftek 156
koyun eti(az yağlı) 247
yağlı koyun eti 310
az yağlı sığır eti 225
yağlı sığır eti 301

Deniz ürünleri
midye 1 adet 9
istiridye 1 adet 6
karides 1 adet 144
somon füme 100 gr 171
ton balığı 100 gr 121


yağlar(100gr)
margarin 720
tereyağ 717
sıvı yağ 884
iç yağı 758

kuru sebze(100gr)
pirinç 363
mercimek 340
fasulye 340
nohut 360

şarküteri (100gr)
jambon 182
yumurta(haşlanmış) 158
yumurta(beyaz) 25
yumurta(sarı) 185
salam 450
sosis 322
sucuk 452
pastırma250
zeytin(yeşil)144
zeytin (siyah)207

şekerli gıdalar(100gr)
çikolata 528
bal 315
dondurma 193
üzüm pekmezi 293
kakao 289
şeker 385
krema 240

unlular(100gr)
makarna 369
talaş böreği 360
beyaz un 368
mısır unu 368
elmalı tart 276
kepek 213
yufka 152
beyaz ekmek 68
çavdar ekmeğii 55
çikolatali pasta 300
biskuvi 418
pandispanya 280

kuruyemişler(100gr)
yer fıstığı 582
patlamış mısır 386
badem 598
fındık 634
kestane (haşlanmış) 131
kestane(kavrulmuş) 245
şam fıstığı 594
ceviz 651
kabak çekirdeği 571
ay çekirdeği 578

süt ürünleri(100gr)
yoğurt 62
inek sütü 61
koyun sütü 108
ayran 37
beyaz peynir 235
kaşar peynir 404
lor peyniri 85
krem peynir 349
tulum peyniri 257
dil peyniri 290
parmesan peyniri (yağlı) 440

meyveler(100gr)
mandalina 46
üzüm 67
armut 61
ananas 52
elma 58
kayısı 51
muz 85
kiraz 70
vişne 58
şeftali 38
erik 75
portakal 79
limon 27
incir 80
çilek 37
karpuz 26
avokado1 47
kavun 33
havuç 42

içecekler(100ml)
kakao (süt&şeker)91
kahve (sade)0
kolalı içecek39
şekersiz çay0
ice tea30
viski275
rakı335
bira42
şarap85
portakal suyu45
elma suyu47

alıntı

Mangal yaparken püf noktaları

*Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir.

*Mangal yaparken etten akan yağlar kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye neden olur. Bu da eti yakar. Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir.

*İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur. Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur. Bu işinde altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli. Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır.

alıntı

konserve yaparken nelere dikkat etmeliyiz

1 . Konservelik meyve ve sebzenin seçilmesi:

Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze, olgunlaşmış, yarasız, çürüksüz olmalıdır.
2. Kavanoz ve kapaklarının kontrolü:

Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gözden geçirilerek içlerinde ağızları kırık veya gövdeleri çatlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş, contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır.

3. Kavanoz ve kapakların yıkanması:

Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir.

4. Kavanozların fazla doldurulmaması:

Kavanozlar hiçbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı, konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek için 1/5'ini, meyvelerde şeker şurubu koyabilmek için 1/4 ünü boş bırakmalıdır.

5. Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılması

Kavanoz ağzına yapışmış parçacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak içindeki konservenin bozulmasına neden olabilir.


alıntı

mutfaktaki bilgiler

Alaca soymak : Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

Aperatif : Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.

Aroma : Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.

Bağlamak : Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir.

Barsama : Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.

Benmari : Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.

Boca Etmek : Bir kerede hepsini dökmek.

Buket Garni : Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik.


Çentmek : Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.

Çeşni : Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir.

Demlemek : Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması.

Fiske : Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.

Flambe : İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.

Fondan : Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.

Füme : Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması.

Gato : Pastaların pandispanyasına verilen addır.


Göz göz olmak : Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir.

Gratine Etmek : Genellikle gratine edilecek yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serpilerek fırın ızgarasında kızartılması işlemidir.

Harç : Kullanılan malzemelerin doğranarak karıştırılması.

Islatmak : Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.

Jelatin : Toz yada tabaka halinde satılan bir kıvam verici.

Karanfilli Soğan :Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır.

Kef : Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük.

Konkase Domates : Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır.

Közlemek : Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi.

Krim : Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.

Kuzu Gömleği : Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı.

Labne : Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacılıkta kullanılır.

Lapa : Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli.

Marinat : Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.

Meyane (Beyaz): Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir.

Meyane (Kahverengi) : Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması sağlanır.

Nektarin : Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve.

Özemek : Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak.

Pastörize : Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi.


Pembeleştirmek : Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.

Plaki : Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü.

Poşe Etmek : Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.


Silkme : Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek.

Soğan (Piyaz) : Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir. Kesilmiş yüzü altta kalacak şekilde kesme tahtasına konur. Birbirine paralel çok ince dilimler halinde kesilir..

Sote Etmek : Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri.

Tavuk Ütüleme : Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi.

Terbiye Etmek : Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak; veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.

Tuzlama : Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek.
alıntı